Wie zijn we

Hoe het ooit begon

In februari 1996 hielden een aantal vrienden-muzikanten de harmonie boven de doopvont. Deze kwam er na een tumultueuze breuk met de Koninklijke Harmonie Zwijnaarde. Omdat een van die vrienden, Hugo, met zijn vrouw Connie daar café houden, met annex zaaltje, werd al snel voor de locatie Zevergem gekozen. Daar was er immers wel een koor, maar nog geen harmonie. Het bestuur in die tijd bestond uit zeven mensen met vier vrouwen aan de macht, Leona Coppens was voorzitter, Connie Doublet ondervoorzitter, Rita Defauw secretaris en Sabine Van de Velde penningmeester.

Andere bestuursleden door de jaren heen waren Erwin Bekaert, André Verwee, Filip Verwee, Bert De Reviere, Pieter Achtergaele, Karl Libeert, Erik De Reviere en Sven Van Hulle.
Dat bestuur veranderde na een aantal verkiezingen en Connie werd voorzitter en penningmeester, waar ze tot op de dag van vandaag nog altijd is. Haar huidige bestuur bestaat nu uit Youri Vande Sande als ondervoorzitter, Dirk Achtergaele als secretaris, Steven Willaert als bibliothecaris & materiaalmeester, Patricia Dhondt als PR- vrouw, Liselotte Botterman en Christine Dhaenens. In het totaal zijn er dus 7 bestuursleden, waaronder 4 muzikanten.

De harmonie organiseert al sinds zijn beginperiode elk jaar een Nieuwjaars – en Lenteconcert, deze laatste heette in 2001 uitzonderlijk Jubileumconcert. In 2002 werd er een heus Solistenconcert ingericht. Eenmalig was er geen Nieuwjaarsconcert, in 1999, toen de dirigent onder het mes moest, hopelijk blijft het bij deze ene keer. Daarnaast doet de harmonie ook tal van wandelconcerten, ze liepen al rond op de Gentse dekenijfeesten van Dekenij Ekkergem, Dekenij Seleskest, Dekenij Heirnis, Dekenij Hospice, Dekenij Meulestede, Dekenij Bevrijdingslaan, Dekenij Sint-Bernadettestraat, … HvZ nam ook deel aan de Muidefeesten te Gent, de Sneukeltocht in De Pinte, aan de rondgang van Sint-Guido en Onze-Lieve-Vrouw van Gratie te Anderlecht, het 140-jarige bestaan van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Eke, een voetbalmatch van FC Avrasya Gent, …

Nog enkel merkwaardige data in de geschiedenis van de harmonie zijn de voorstelling van de vlag in 1999, ons geschonken door steunend lid Georges Leys en het aanschaffen van de nieuwe vesten en hemden in 2005. Een jaar later vierden we ons tienjarige bestaan met een Vlaamse kermis, waarop o.a. het trommelkorps SKEN, het majorettekorps van Eke en de Koninklijke Harmonie Ename kwamen optreden. Daarnaast waren er ook tal van volksspelen, kinderspelen en een springkasteel. In 2008 tot slot werd er ook gestart met een bloeiende samenwerking tussen HvZ en de Koninklijke Harmonie Ename, we ondersteunen elkaar op muzikaal vlak bij optredens in het Gentse of het Oudenaardse.

U, als niet-lid, kan u ons kennen van bepaalde activiteiten die zich niet op het muzikale bevinden, zoals sosietje-kap op de Avondmarkt in Zevergem, de bloemenverkoop in februari of de tombolakaartenverkoop in het voorjaar. Deze zaken zorgen ervoor dat er geld in het laatje komt. We willen u dan ook graag bedanken als u ons al geholpen heeft daarbij!